Jak zrobić zakwas na chleb? To pytanie zadaje sobie pewnie każdy, kto myśli o tym, aby spróbować swoich sił w robieniu własnych wypieków. Jest to dość problematyczne zagadnienie, ponieważ od jakości zrobionego przez nas zakwasu w dużym stopniu zależy to, jak będzie smakował upieczony chleb. Od dawna ludzie samodzielnie piekli chleb, ponieważ uważali, że jest on o wiele lepszy niż ten, który można dostać w sklepie. Osobiście też tak uważam, ponieważ chleb, który kupujemy w sklepie jest naszpikowany różnymi, nie do końca zdrowymi substancjami. Może on leżeć w chlebaku przez kilka dni, a w wielu przypadkach i tak będzie cały czas miękki i zdatny do spożycia.
Chleb, który wypiekamy sami najczęściej jest miękki i chrupiący tylko przez pewien czas, a później traci swoje właściwości. Mamy jednak pewność, że jest on w pełni naturalny i zdrowy. Warto dowiedzieć się w jaki sposób zrobić dobry zakwas na chleb, jeśli chcemy aby nasz chleb zaspokoił podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy. Chleb jest podstawowym składnikiem posiłków w wielu domach na całym świecie, więc nic dziwnego, że ludzie interesują się wypiekaniem chleba w domowym zaciszu. Istnieje bardzo dużo odmian chleba. Biały, pszenny chleb charakteryzuje się swoją barwą i smakiem.
Jest to produkt o dużej zawartości glutenu i wysokim indeksie glikemicznym, a co za tym idzie, nie jest on tak zdrowy jak na przykład chleb żytni. Chleb żytni z kolei, to chleb ciemny, wypiekany z mąki żytniej. Jest on o wiele zdrowszy, a jego smak jest bardzo specyficzny, ponieważ jest on bardziej gorzki i kwaśny niż chleb pszenny. Jest to jednak składnik wielu potraw spożywanych przez sportowców, szczególnie kulturystów dbających o jakość spożywanych potraw. Indeks glikemiczny chleba żytniego jest o wiele niższy niż chleba pszennego i zawiera mniej glutenu, dlatego warto od samego początku przyzwyczaić się do spożywania chleba żytniego. Spożywanie chleba białego może prowadzić do powstawania wzdęć oraz zaparć.
W przypadku chleba żytniego nie ma tego problemu. Należy więc zadbać o to, aby to właśnie chleb żytni stanowił podstawę naszej diety. Oprócz chleba żytniego możemy spotkać również chleb ze słonecznikiem. Jest to ciemny chleb, z ziarnami słonecznika w środku. Jest to odmiana chleba żytniego, charakteryzująca się większą ilością błonnika. Jest on również nieco droższy, niż zwykły chleb żytni, ze względu na to, że jest najzwyczajniej w świecie droższy. W sklepach możemy również spotkać chleb z pestkami dyni. Rodzajów chleba jest naprawdę dużo.